Strona główna
Kuchnia
Tutaj jesteś

Sól himalajska – właściwości i zastosowanie

Kuchnia Data publikacji - 3 sierpnia 2022 Autor - Redakcja lukasband.pl
Sól himalajska - wszystko co musisz o niej wiedzieć!

Sól to nieodłączny element naszej kuchni. Dodajemy ją do zup, sosów, sałatek, a nawet kanapek. Wielu ludzi nie wyobraża sobie bez niej życia. Zdecydowanie podkręca smak, sprawia, że nasze ulubione dania nabierają charakteru. Niestety w dużych ilościach okazuje się być bardzo niezdrowa. Warto więc szukać alternatyw dla klasycznej soli spożywczej. Jedną z nich może być sól himalajska! W naszym artykule dowiesz się więcej o jej dobroczynnych właściwościach.

Sól himalajska – podstawowe informacje

To, co zdecydowanie odróżnia ją od zwykłej soli spożywczej to na pewno jej barwa. Jest ona jasnoróżowa. Swój kolor zawdzięcza bardzo dużej ilości pierwiastków chemicznych. Wydobywana jest w pasmach górskich Himalajów. Największa jej ilość znajduje się w Pakistanie, gdzie wiele lat temu znajdował się bardzo słony ocean, który z czasem zniknął wysuszony całkowicie przez świecące słońce. Pozostały po nim ogromne złoża soli. Jest ona uważana za najzdrowszą sól na świecie, dlatego zachęcamy Was, abyście i Wy skorzystali z jej dobrodziejstwa.

Właściwości soli himalajskiej

W związku z tym, że jest to najzdrowsza sól, jaka istnieje na świecie warto przyjrzeć się temu, jakie ma właściwości, które mogą nam pomóc w codziennym funkcjonowaniu i wpłynąć korzystnie na nasze samopoczucie. Oprócz tego, że można ją spożywać tak jak klasyczną sól spożywczą, równie pożądane efekty, można uzyskać zażywając kąpieli solankowych, stosując płukanki czy inhalacje w szczególności podczas choroby. Sól himalajska:

  • wpłynie pozytywnie na nasz stan skóry, odpowiednio ją nawilżając i ujędrniając,
  • jest odpowiednia dla osób zmagających się z chorobami skóry takimi jak łuszczyca, trądzik czy grzybica,
  • unormuje nasze ciśnienie krwi,
  • wygładzi cellulit, co w szczególności docenią Panie,
  • jest świetna do wspomagania odporności naszego organizmu zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym,
  • podczas chorób układu oddechowego, może przynieść dużą ulgę i przyspieszyć powrót do zdrowia,
  • zwalcza wszelkie infekcje występujące w obrębie jamy ustnej, a także gardła,
  • działa oczyszczająco na organizm,
  • stabilizuje gospodarkę wodną w organizmie,
  • usuwa nadmiar toksyn z organizmu,
  • ma pozytywny wpływ na pracę naszych jelit,
  • jest świetnym wspomagaczem w walce z bólem reumatoidalnym,
  • działa korzystnie u osób cierpiących na kamicę nerkową lub żółciową.

Jak widać sól himalajska może okazać się niezastąpionym elementem nie tylko w naszej kuchni, ale i w apteczce.

Zastosowanie soli himalajskiej

W związku z jej dobroczynnym wpływem na ludzki organizm warto już dziś zastąpić zwykłą sól spożywczą tą himalajską. Można ją też z powodzeniem wykorzystywać do kąpieli, które przyczynią się do poprawy kondycji naszej skóry. Wiele osób stosuje gruboziarnistą sól także do peelingu ciała, a w szczególności miejsc najbardziej dotkniętych cellulitem. W połączeniu z wodą ten himalajski skarb posiadający właściwości antybakteryjne pomoże w leczeniu infekcji. Wystarczy od czasu do czasu przepłukać gardło lub wypróbować skuteczne inhalacje.

Sól himalajska z roku na rok zyskuje na popularności. Nic dziwnego! Jest to jeden z najzdrowszych produktów na świecie. Warto czerpać z niej ile się da. A Ty masz w domu sól himalajską?

Redakcja lukasband.pl

Nasi eksperci specjalizujący się w dziedzinach kuchni, podróży, mody, zdrowia i biznesu, dzielą się profesjonalną wiedzą z zakresu kulinarnych technik gotowania, inspirujących destynacji podróżniczych, najnowszych trendów modowych, zdrowego stylu życia oraz efektywnych strategii biznesowych. Nasze artykuły są nie tylko źródłem inspiracji, ale także praktycznymi wskazówkami, które pomagają czytelnikom rozwijać się i osiągać sukcesy w różnych dziedzinach życia.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?