lukasband.pl

Blog tematyczny o podróżach, kuchni, modzie i urodzie.

Kuchnia

Sól himalajska – właściwości i zastosowanie

Sól himalajska – właściwości i zastosowanie

Sól to nieodłączny element naszej kuchni. Dodajemy ją do zup, sosów, sałatek, a nawet kanapek. Wielu ludzi nie wyobraża sobie bez niej życia. Zdecydowanie podkręca smak, sprawia, że nasze ulubione dania nabierają charakteru. Niestety w dużych ilościach okazuje się być bardzo niezdrowa. Warto więc szukać alternatyw dla klasycznej soli spożywczej. Jedną z nich może być sól himalajska! W naszym artykule dowiesz się więcej o jej dobroczynnych właściwościach.

Sól himalajska – podstawowe informacje

To, co zdecydowanie odróżnia ją od zwykłej soli spożywczej to na pewno jej barwa. Jest ona jasnoróżowa. Swój kolor zawdzięcza bardzo dużej ilości pierwiastków chemicznych. Wydobywana jest w pasmach górskich Himalajów. Największa jej ilość znajduje się w Pakistanie, gdzie wiele lat temu znajdował się bardzo słony ocean, który z czasem zniknął wysuszony całkowicie przez świecące słońce. Pozostały po nim ogromne złoża soli. Jest ona uważana za najzdrowszą sól na świecie, dlatego zachęcamy Was, abyście i Wy skorzystali z jej dobrodziejstwa.

Właściwości soli himalajskiej

W związku z tym, że jest to najzdrowsza sól, jaka istnieje na świecie warto przyjrzeć się temu, jakie ma właściwości, które mogą nam pomóc w codziennym funkcjonowaniu i wpłynąć korzystnie na nasze samopoczucie. Oprócz tego, że można ją spożywać tak jak klasyczną sól spożywczą, równie pożądane efekty, można uzyskać zażywając kąpieli solankowych, stosując płukanki czy inhalacje w szczególności podczas choroby. Sól himalajska:

  • wpłynie pozytywnie na nasz stan skóry, odpowiednio ją nawilżając i ujędrniając,
  • jest odpowiednia dla osób zmagających się z chorobami skóry takimi jak łuszczyca, trądzik czy grzybica,
  • unormuje nasze ciśnienie krwi,
  • wygładzi cellulit, co w szczególności docenią Panie,
  • jest świetna do wspomagania odporności naszego organizmu zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym,
  • podczas chorób układu oddechowego, może przynieść dużą ulgę i przyspieszyć powrót do zdrowia,
  • zwalcza wszelkie infekcje występujące w obrębie jamy ustnej, a także gardła,
  • działa oczyszczająco na organizm,
  • stabilizuje gospodarkę wodną w organizmie,
  • usuwa nadmiar toksyn z organizmu,
  • ma pozytywny wpływ na pracę naszych jelit,
  • jest świetnym wspomagaczem w walce z bólem reumatoidalnym,
  • działa korzystnie u osób cierpiących na kamicę nerkową lub żółciową.

Jak widać sól himalajska może okazać się niezastąpionym elementem nie tylko w naszej kuchni, ale i w apteczce.

Zastosowanie soli himalajskiej

W związku z jej dobroczynnym wpływem na ludzki organizm warto już dziś zastąpić zwykłą sól spożywczą tą himalajską. Można ją też z powodzeniem wykorzystywać do kąpieli, które przyczynią się do poprawy kondycji naszej skóry. Wiele osób stosuje gruboziarnistą sól także do peelingu ciała, a w szczególności miejsc najbardziej dotkniętych cellulitem. W połączeniu z wodą ten himalajski skarb posiadający właściwości antybakteryjne pomoże w leczeniu infekcji. Wystarczy od czasu do czasu przepłukać gardło lub wypróbować skuteczne inhalacje.

Sól himalajska z roku na rok zyskuje na popularności. Nic dziwnego! Jest to jeden z najzdrowszych produktów na świecie. Warto czerpać z niej ile się da. A Ty masz w domu sól himalajską?

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.