Zbilansowana i odpowiednio ułożona dieta pomoże w zachowaniu zdrowia i dobrego samopoczucia. Podczas komponowania jadłospisu warto pamiętać o tym, by znalazły się w nim dobroczynne tłuszcze pochodzenia roślinnego takie jak oliwa z oliwek czy olej rzepakowy.
Jak wybrać najzdrowszy olej do smażenia?
Osoby zastanawiające się nad tym, jak wybrać najzdrowszy olej do smażenia powinny zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii. Po pierwsze niezwykle ważną sprawą okaże się odporność oleju na wysoką temperaturę – warto pamiętać o tym, że nasycone kwasy tłuszczowe charakteryzują się nieco większą odpornością na wysokie temperatury niż kwasy jednonienasycone. Wybierając zdrowy olej do smażenia warto unikać wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które charakteryzują się szybkim tempem utleniania.
Podczas wyboru sprawdzonego i zdrowego oleju do smażenia, oprócz zawartości i rodzaju kwasów tłuszczowych, warto przyjrzeć się także punktowi dymienia, określającego moment, w którym dany tłuszcz zaczyna rozpadać się na potencjalnie szkodliwe związki. Warto pamiętać również o tym, że rozpad tłuszczu może prowadzić do utraty cennych substancji odżywczych, poza tym może przyczyniać się także do pogorszenia smaku potrawy.
Olej słonecznikowy – gdzie stosować?
Olej słonecznikowy to jeden z najpopularniejszych olejów pochodzenia roślinnego, który wytwarzany jest z nasion słonecznika. Olej słonecznikowy charakteryzuje się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych nienasyconych oraz jednonienasyconych.
Choć olej słonecznikowy od bardzo dawna bywa używany do smażenia, rozwiązanie to nie jest najlepszym pomysłem. Warto zaznaczyć, że cząsteczki kwasów tłuszczowych wchodzących w skład oleju słonecznikowego rozpadają się w temperaturze wynoszącej zaledwie 100 stopni Celsjusza, co może mieć wpływ nie tylko na wartości odżywcze przygotowywanej potrawy, ale także na walory smakowe dania. Oprócz tego rozpad cząsteczek kwasów tłuszczowych oleju słonecznikowego może prowadzić do wytrącenia potencjalnie groźnych substancji. Olej słonecznikowy lepiej będzie więc stosować w potrawach serwowanych na zimno, a także w różnego rodzaju sałatkach i dressingach.
Olej rzepakowy – charakterystyka i zastosowanie
Olej rzepakowy znany jest z wielu dobroczynnych właściwości – przyczynia się między innymi do usprawnienia pracy układu nerwowego i krwionośnego. Ponadto olej rzepakowy, dzięki dużej zawartości kwasu oleinowego, reguluje pracę serca, przyczynia się także do obniżenia poziomu cholesterolu.
Olej rzepakowy, ze względu na wysoką temperaturę dymienia, nadaje się doskonale do smażenia potraw. Kupując olej rzepakowy do smażenia warto zdecydować się na jego rafinowaną wersję, która charakteryzuje się znacznie wyższą odpornością na wysoką temperaturę. Olej rzepakowy nierafinowany sprawdzi się z kolei doskonale podczas przyrządzania różnego rodzaju sosów i sałatek.
Olej słonecznikowy czy rzepakowy – który wybrać?
Wybierając najzdrowszy olej do smażenia warto zdecydować się na zakup rafinowanego oleju rzepakowego, charakteryzującego się wysoką temperaturą dymienia.
Olej słonecznikowy sprawdzi się z kolei w przypadku potraw, które nie wymagają użycia wysokich temperatur – olej z pestek słonecznika wzbogaci danie o cenne składniki odżywcze oraz ubogaci smak i aromat serwowanej potrawy.